ny bloggdesign
håller på att fixa lite, bloggen kommer att se lite halvklar ut nu ett tag och det beror på att jag inte är så haj på hur man gör med alla dessa kryptiska koder. Men visst blev det snyggare nu ?
Köttfärs piroger
Jag ligger nu hemma och är sjuk, och när jag då plötsligt blev väldigt hungrig tänkte jag att jag ville göra något som man lätt kunde frysa in och som sedan var enkelt att ta fram. Då slog mig tanken piroger , detta var första gången jag bakade/lagade piroger men jag blev väldigt nöjd med resultatet.
Köttfärsfyllning:
300g köttfärs
1 vitlöksklyfta
1 stor eller två små morötter
salt, svartpeppar
3 msk tomatpuré
köttfärskrydda (jag har en fantastisk köttfärskrydda som jag har fått utav min mamma som hon har köpt på en marknad, jag vet att där bland annat är spiskummin och koriander i men mer vet jag inte) man kan krydda med vilken krydda man vill och behagar.
Riven ost
Pirogdeg:
4 medelstora kokta kalla potatisar
4 1/2 dl vetemjöl
1tsk bakpulver
1tsk salt
100g rumstempererat smör
1. Börja med fyllningen så att den hinner svalna innan du ska fylla pirogerna, annars avger den så mycket kondens att pirogerna blir blöta. Fräs färs, morot, och vitlök. Koka potatisarna och sätt dem sedan i kylen så att de hinner svalna. Tillsätt kryddorna i färsen och smaka av med tomatpuré. Sätt in i kylen
2. Blanda vetemjöl,salt och bakpulver, pressa ner de kalla kokta potatisarna och sedan de rumsvarma smöret. Knåda till en deg.
3. Degen behöver ej vila så kavla ut den till en så stor och tunn deg du kan. Hitta sedan ett föremål som du tycker passar bra att skära ut runda cirklar med(ca 10-12 cm i diameter), jag använde mig av en liten kastrull, när jag sedan hade tryckt ut en cirkel så kavlade jag den ytterligare lite.
4. Fyll med köttfärs och lite riven ost och vik över den ena halvan så att det blir en halvmåne, tryck till kanterna och nagga med en gaffel.
Pensla med lite uppvispat ägg och strö lite riven ost över för att få en god och fin yta.
5. grädda i ugnen ca 12 min, beroende på hur ljusa du vill ha dina piroger.
6. Servera med en blandsallad och lite dressing av egen smak.

Köttfärsfyllning:
300g köttfärs
1 vitlöksklyfta
1 stor eller två små morötter
salt, svartpeppar
3 msk tomatpuré
köttfärskrydda (jag har en fantastisk köttfärskrydda som jag har fått utav min mamma som hon har köpt på en marknad, jag vet att där bland annat är spiskummin och koriander i men mer vet jag inte) man kan krydda med vilken krydda man vill och behagar.
Riven ost
Pirogdeg:
4 medelstora kokta kalla potatisar
4 1/2 dl vetemjöl
1tsk bakpulver
1tsk salt
100g rumstempererat smör
1. Börja med fyllningen så att den hinner svalna innan du ska fylla pirogerna, annars avger den så mycket kondens att pirogerna blir blöta. Fräs färs, morot, och vitlök. Koka potatisarna och sätt dem sedan i kylen så att de hinner svalna. Tillsätt kryddorna i färsen och smaka av med tomatpuré. Sätt in i kylen
2. Blanda vetemjöl,salt och bakpulver, pressa ner de kalla kokta potatisarna och sedan de rumsvarma smöret. Knåda till en deg.
3. Degen behöver ej vila så kavla ut den till en så stor och tunn deg du kan. Hitta sedan ett föremål som du tycker passar bra att skära ut runda cirklar med(ca 10-12 cm i diameter), jag använde mig av en liten kastrull, när jag sedan hade tryckt ut en cirkel så kavlade jag den ytterligare lite.
4. Fyll med köttfärs och lite riven ost och vik över den ena halvan så att det blir en halvmåne, tryck till kanterna och nagga med en gaffel.
Pensla med lite uppvispat ägg och strö lite riven ost över för att få en god och fin yta.
5. grädda i ugnen ca 12 min, beroende på hur ljusa du vill ha dina piroger.
6. Servera med en blandsallad och lite dressing av egen smak.

Rocky roads
Jag var tvungen att prova de omtalande och ombloggande rocky roadsen av Leila Lindholm, kan inget mer säga än att de blev succé!
De var även superlätta att göra. Jag ändrade dock om en aning i receptet, men det gör man som man vill.
600g mörk choklad (jag använde mig av marabous mörka choklad, 3 st 200g kakor)
ca 10-12 stora Marshmellows, man skulle helst använda mini marshmellows men det var slut när jag vart och handlade så jag köpte vanliga.
1 påse dumle kolor, ( det stod två påsar i receptet, men jag köpte i lösvikt och det kan jämnföras med en påse)
1,5 dl chashew nötter (i receptet står det jordnötter)
1,5 dl pistage nötter
Klipp ner marshmellowsen och dumlekolorna i en bunke i så stora bitar du vill ha, hacka nötterna grovt och tillsätt dem.
smält chokladen i vattenbad och häll över godiset i bunken. Blanda runt så att det fördelas jämnt.
Häll ner smeten i en ugnsform med ca 3cm tjock kant och låt svalna i kyl/frys eller på balkong tills att det har stelnat helt ca 1,5-2h.
Bryt eller skär upp i lagom stora bitar, tänk på att det är en riktigt mäktig liten godsak så gör inte för stora bitar utan låt hellre gästerna ta två bitar.

De var även superlätta att göra. Jag ändrade dock om en aning i receptet, men det gör man som man vill.
600g mörk choklad (jag använde mig av marabous mörka choklad, 3 st 200g kakor)
ca 10-12 stora Marshmellows, man skulle helst använda mini marshmellows men det var slut när jag vart och handlade så jag köpte vanliga.
1 påse dumle kolor, ( det stod två påsar i receptet, men jag köpte i lösvikt och det kan jämnföras med en påse)
1,5 dl chashew nötter (i receptet står det jordnötter)
1,5 dl pistage nötter
Klipp ner marshmellowsen och dumlekolorna i en bunke i så stora bitar du vill ha, hacka nötterna grovt och tillsätt dem.
smält chokladen i vattenbad och häll över godiset i bunken. Blanda runt så att det fördelas jämnt.
Häll ner smeten i en ugnsform med ca 3cm tjock kant och låt svalna i kyl/frys eller på balkong tills att det har stelnat helt ca 1,5-2h.
Bryt eller skär upp i lagom stora bitar, tänk på att det är en riktigt mäktig liten godsak så gör inte för stora bitar utan låt hellre gästerna ta två bitar.

Biscotti
Jag får inte riktigt rätt på bilderna, vi har ett nytt standard program på datorn så jag inte riktigt har lärt mig än, får be love om hjälp sen ikväll, men här är iaf en bild på biscotti som jag har bakat, om ni vänder på huvudet så ser ni hur det ska se ut. här kommer receptet iaf.
Mandel och Choklad biscotti
150g sötmandel
75g smör eller margarin
3 1/2 dl strösocker
3 ägg
6 1/2 dl vetemjöl
1/2 dl kako
1 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
75g hackad choklad (helst mörk, 70%)
1. Rosta mandeln i en torr stekpanna och låt den svalna. Rör smör och socker poröst och tillsätt äggen, ett i taget under vispning.
2. Blanda 6 dl mjöl, kakao, bakpulver och vaniljsocker och sikta ner i smeten. Tillsätt hackad mandel och grovt hackad choklad.
3. Blanda samman till en deg och dela i fyra bitar. Använd eventuellt resten utav mjölet vid utbakningen. Forma till längder och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper.
4. Grädda i 20 min vid 200 grader. Tag ut och skär längderna i sneda bitar och lägg dem med snittytan uppåt. Sänk värmen till 100 grader och torka biscottin i ugnen ca 40 min tills att det är så torra som du vill ha dem. Jag hade dem innne i ca 35 min för jag tycker att de är godare om de är lite mjuka precis i mitten och inte helt torra rakt igenom.
Dessa blev supergoda och de smakar väldigt mycket choklad, nästa gång ska jag prova att göra samma recept men då byta ut mandeln och chokladen mot kardemumma och vaniljstång.
75g smör eller margarin
3 1/2 dl strösocker
3 ägg
6 1/2 dl vetemjöl
1/2 dl kako
1 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
75g hackad choklad (helst mörk, 70%)
1. Rosta mandeln i en torr stekpanna och låt den svalna. Rör smör och socker poröst och tillsätt äggen, ett i taget under vispning.
2. Blanda 6 dl mjöl, kakao, bakpulver och vaniljsocker och sikta ner i smeten. Tillsätt hackad mandel och grovt hackad choklad.
3. Blanda samman till en deg och dela i fyra bitar. Använd eventuellt resten utav mjölet vid utbakningen. Forma till längder och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper.
4. Grädda i 20 min vid 200 grader. Tag ut och skär längderna i sneda bitar och lägg dem med snittytan uppåt. Sänk värmen till 100 grader och torka biscottin i ugnen ca 40 min tills att det är så torra som du vill ha dem. Jag hade dem innne i ca 35 min för jag tycker att de är godare om de är lite mjuka precis i mitten och inte helt torra rakt igenom.
Dessa blev supergoda och de smakar väldigt mycket choklad, nästa gång ska jag prova att göra samma recept men då byta ut mandeln och chokladen mot kardemumma och vaniljstång.
sjunde december
vi är snart inne i mitten utav december, harre jisses vad detta året har flugit förbi. Jag har snart bott ihop med Love i ett år. Jag har på senaste inte kunnat komma in på min blogg av någon konstig anledning? Så här på bloggen har det inte hänt så mycket, men här hemma i mitt kök där har det då inte stått stilla, på senaste har både jag och faktiskt Love också bakat och lagat väldigt mycket mat. Tänkte dela med mig utav de recept som vi tyckte blev bäst. Kommer göra ett inägg till varje recept så de kommer att komma efter varandra här i bloggen.
för övrigt så mår jag bra, jag sitter och väntar på att tiden ska gå så att jag kan kl 13.00 kila ner till skolan och skriva det där satans matteprovet. Så efter kl 15.00 idag så leker mitt liv resten utav detta året.
Nu till helgen ska jag få fint besök av mina föräldrar, fabror och hans fru, mamma och pappas vänner och min kära lillasyster och sist och minst min älskade hund, kallsing. Ida och Kalle ska sova här hos oss men resten får ta in på hotel.
Helgen efter denna ska vi åka ner till helsningborg för att fira min födelsedag, då ska vi bland annat besöka grannlandet för lite shopping och mysig atmosfär, på lördagen blir det middag med släkt och vänner, inte så märkvärdigt att fylla 22?
Helgen efter det vet vi ju alla att det är julafon, och jag längtar som bara den. Det här är nog den julen som jag har längtat mest efter, varför vet jag inte. Det kan nog ha med att göra att jag inte bor hemma längre.
Efter jul händer det en massa roliga saker, jag och Love ska åka på spa och sen är det nyår osv... Nog om resten utav detta året, nu ska no få ta del av en massa smarriga recept som ni kan prova på såhär till jul.
puss
för övrigt så mår jag bra, jag sitter och väntar på att tiden ska gå så att jag kan kl 13.00 kila ner till skolan och skriva det där satans matteprovet. Så efter kl 15.00 idag så leker mitt liv resten utav detta året.
Nu till helgen ska jag få fint besök av mina föräldrar, fabror och hans fru, mamma och pappas vänner och min kära lillasyster och sist och minst min älskade hund, kallsing. Ida och Kalle ska sova här hos oss men resten får ta in på hotel.
Helgen efter denna ska vi åka ner till helsningborg för att fira min födelsedag, då ska vi bland annat besöka grannlandet för lite shopping och mysig atmosfär, på lördagen blir det middag med släkt och vänner, inte så märkvärdigt att fylla 22?
Helgen efter det vet vi ju alla att det är julafon, och jag längtar som bara den. Det här är nog den julen som jag har längtat mest efter, varför vet jag inte. Det kan nog ha med att göra att jag inte bor hemma längre.
Efter jul händer det en massa roliga saker, jag och Love ska åka på spa och sen är det nyår osv... Nog om resten utav detta året, nu ska no få ta del av en massa smarriga recept som ni kan prova på såhär till jul.
puss